Stenhuggarveckan: Stenkul! Tre upplevelser i en | Salta Guiden
skip to Main Content
Lahälla knottfabrik och stenbrottet sodom

Stenhuggarveckan: Stenkul! Tre upplevelser i en

OBS: Stenkul 12 juli är nu fullbokat. Vi funderar på att skapa ett datum till. Anmäl dig gärna till intresselista med antal personer du önskar visa intresse för på info@saltaguiden.se. Kom ihåg att ange mobilnr. När vi vet vilket datum det isf blir kontaktar vi alla på intresselistan och kontrollerar om intresset finns kvar. Preliminärt kan det bli onsdagen 15 eller 22 juli, men vi väntar svar från någon medverkande ännu. mvh Anette, Salta guiden.

Upplev stenhuggare och storbrottet Sodom med guide. Skrönor i berget, ljudupplevelse och berättarbänk. Hör om stenhuggarnas liv och arbete.  Vi åker sedan till lantgård med klappvänliga djur lunch och möjlighet att rida ponny. Vidare till dagens tredje upplevelse. Där träffar ni en äkta bronsåldersman och upplever kända hällristningar, inklusive den berömda figuren Skomakaren. Guider är med hela dagen. Lunch ingår. Programmet är familjevänligt och lämpar sig för alla som vill uppleva en trevlig och innehållsrik dagstur. En guide tar hand om er hela dagen. Lunch samt kaffe & kaka ingår. Varmt välkomna till en spännande naturupplevelse i hjärtat av stenhuggarbygden.

Storbrottet i Lahälla med det talande namnet Sodom och knottfabriken är unika stenhuggarmiljöer. Knottfabriken är Sveriges enda kvarvarande och fyller i år 100 år, och stenbrottet var aktivt i mer än 80 år. Numera står både stenbrott och knottfabrik tysta, men i år öppnar de som besöksmål och kommer till liv med guidens berättelser och en stenhuggare på plats.

Tisdagen den 7 juli, torsdagen den 9 juli, söndagen den 12 juli

Dagsprogrammet pågår i cirka 6 timmar. Endast förbokning. Sista anmälningsdag är 2 dygn före önskad tur pga maten. Bindande anmälan. Kom i tid.
Pris: 395 kr/vuxen. 95 kr/barn 6-12 år. Barn 0-5 år gratis. Kom i tid.
Samlingspunkt: Hamnplanen i Lahälla, Norra Lysekil med gratis parkering. Här finns funktionär till hjälp och även toalett. Från hamnplan promenerar ni uppför i ca 10 minuter till knottfabriken där guiden möter upp. Det går bra att släppa av passagerare vid vägkanten innan man kör ner och parkerar. Programmet startar kl. 10 och vi förflyttar oss då från startpunkten. Vi ber er komma i tid.

Boka biljett – klicka här. Kom ihåg att skriva med ev. matallergi.

Program:

10.00     Guidad visning vid Lahälla stenbrott med auktoriserade Salta Guiden: Skrönor i berget, stenhuggare på plats, ljudupplevelse och berättarbänk. Hör om stenhuggarnas liv och arbete.

12.30     Lunch lagad från grunden på Farmlodge – upplev en äkta lantgård. Hälsa på djuren. Chans att rida (40 kr/ridtur).

15.00     Hällristningarna i Backa – väl mött av en äkta bronsåldersman som guidar er. Se berömda figuren ”Skomakaren” och upplev hällristningar och hör om Heliga Vägen.

Vad du får:

 • En välfylld dag med spännande upplevelser
 • Kvalitetstid tillsammans
 • Frisk luft och tid i naturen
 • Mysstund med djuren
 • Kunskap om stenhuggareran i Bohuslän & bronsåldern
 • God mat lagad från grunden; stenhuggargryta med sallad och hembakt bröd. Kaffe & hembakt kaka/paj ingår. Veganskt, vegetariskt och allergianpassade alternativ finns.
 • En mindre grupp för en bättre upplevelse
 • Bra fototillfällen

Bra att veta:

 • Du förflyttar dig i egen bil, guide kör först och visar vägen.
 • Turen sker i naturmiljöer. Ta gärna stadiga promenadskor. Tänk kläder efter väder, turen genomförs i de flesta väder. Lunchen äts i utomhustält.
 • På hamnplan där ni parkerar finns funktionär till hjälp och även toalett. Från hamnplan promenerar ni uppför i ca 10 minuter till knottfabriken där guiden möter upp och programmet startar kl. 10 och vi förflyttar oss då från startpunkten. Det går bra att släppa av passagerare vid vägkanten innan man kör ner och parkerar.
 • Begränsat antal deltagare, max 30 deltagare. Vi följer Folkhälsomyndighetens föreskrifter och alla håller avstånd.
 • Avbokning: Blir du sjuk har du fri avbokning fram till 48 timmar innan turen startar. Därefter hänvisar vi till ditt försäkringsbolag.
 • Guiden använder röstförstärkare.
 • Om turen behöver ställas in av oss eller om myndighetsregler påverkar att turen inte kan genomföras som planerat ber vi dig i första hand försöka omboka din tur eller be om ett värdebevis att använda vid ett senare tillfälle (giltigt i 24 månader).

Varmt välkomna att boka önskar  Lahälla Knottfabrik    Salta guiden      Farmlodge     Fornguiden.se

Guidningen sker i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan Väst.

sv väst logo

 

Evenemanget är avslutat.

Datum

07 jul 2020
Expired!

Tid

10:00 - 16:00

Platser

Lahälla knottfabrik
Gamla Lahällavägen, 454 93 Brastad

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top